Z wrocławskiej werandy

W tym roku Święto Kobiet obchodziło swoje 100 lat istnienia.

Od dawna wiadomo, że Wrocław kobietami stoi…

Ciągle pamiętam jak mój synek Rafał w połowie lat siedemdziesiątych wrócił z przedszkola 8 marca i zaśpiewał mi wyuczoną przez panie przedszkolanki zwrotkę piosenki „Zapamiętaj sobie – dzisiaj jest dzień Kobiet !” Zawsze 8 marca przypominam to sobie i głęboko gdzieś schowałam taśmę z tym nagraniem na ówczesnym, jednym z pierwszych jakie istniały na polskim rynku, magnetofonie.

W tym roku Święto Kobiet obchodziło swoje 100 lat istnienia i jak wiemy po okresie goździków i rajstop w PRL oraz w dużej mierze „zawianych” z wrażenia panów przeszło przez etap odrzucenia, wręcz pogardy, zanegowania jego potrzeby i sensu. Powoli wyłania się jednak jego najnowsza formuła – od sentymentalnej niczym dalszy ciąg Walentynek , co bardziej dotyczy młodych, po dzień zwyczajnej potrzeby spotkania się kobiet, porozmawiania, dodania sobie siły i odwagi w codziennym życiu zawodowym i osobistym przy aplauzie już bardziej uspokojonej i pełniejszej szacunku reakcji mężczyzn.

Takie właśnie spotkanie zorganizowała we Wrocławiu w dniu 8 marca posłanka na Sejm RP Pani Aldona Młyńczak zapraszając do nastrojowej wrocławskiej restauracji „Dwór Polski” przedstawicielki wrocławskiego świata polityki, samorządu, nauki, mediów, biznesu, kultury i organizacji pozarządowych. Spotkanie uświetniał występ zespołu Wroclove Jazz Trio, a w świat kobiet sensu stricto czyli jakimi kolorami się kierować przy każdym typie urody kompletując garderobę wprowadzała panie Pani Barbara Romer. Były oczywiście także niespodzianki ufundowane przez firmy kosmetyczne Villa Yakamoz, Estekiqe i upominki od firmy Clarena. Do tego lampka wina , doskonałe koreczki i jabłecznik – wszystko to spowodowało iż panie rozluźniły się, roześmiane opowiadały sobie o swoich sprawach i wychodziły z uczuciem wyjątkowo miło spędzonego wieczoru dostając jeszcze na pożegnanie po czerwonym tulipanie.

Jednakże kobiety , które są aktywne zawodowo i ambitne z natury wieczór tylko i wyłącznie poświęcony relaksowi uznałyby nie do końca zaspakajający wszystkie ich potrzeby. Chęć robienia czegoś dla innych przynosi bowiem satysfakcję i zawodową i osobistą tak wielką, że nie zapomina się o tym nawet w dniu swojego święta.

Pani Poseł zatem zachęciła panie do współpracy na Platformie Internetowej „Wrocław dla kobiet” / www.wroclawdlakobiet.pl/. Ideą powstania tego portalu jest znalezienie nowej formuły spotkań dla kobiet bez konieczności przemierzania dużych odległości, aby móc na szybko wymienić poglądy, informacje, podyskutować o sprawach ważnych dla kobiet, rodzin, otoczenia, miasta i Dolnego Śląska. W ten sposób można monitorować wprowadzenie w życie ustaw, informować o konferencjach, szkoleniach, prezentować sylwetki kobiet aktywnych we wszystkich dziedzinach życia. Pani Poseł zaproponowała powołanie zespołów aby pracować w grupach tematycznych wśród których byłby m.in. zespół 60+ zajmujący się aktywizacją i opieką zdrowotną kobiet powyżej 60 roku życia.

Pani Poseł już teraz także zaprosiła panie na spotkanie w dniu 28 marca br., z Iwoną Majewską - Opiełką, autorką książki „Siła kobiecości”.

Ewa Radomska - absolwentka Wydziału Prawa Uniwersytetu Wrocławskiego, emerytowany pracownik samorządowy, publicystka, aforystka. Motto życiowe - jeżeli nie śmiech - to co ?