Biały barszczyk

Poniżej znajduje się  szybki, łatwy i sprawdzony sposób na przyrządzenie pysznego, białego barszczu.

Kupujemy białą kiełbasę. Paczkę, może być parzona albo surowa, na wagę.
 
Gotujemy opłukaną wcześniej kiełbasę w wodzie, do której dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, całą cebulę.
 
Przekłuwamy kiełbasę wykałaczką w paru miejscach. Kiełbasę gotujemy około 1/2 godz. lub krócej jeśli kiełbasa jest parzona.
 
Zaprawiamy mąką i śmietaną. Jeśli porcja barszczu ma być większa, trzeba wziąć  dwie czubate łyżeczki mąki, zalać je  zimną wodą w kubeczku, dodając 2-3 łyżeczki śmietany 12%. Należy rozrobić to razem, po czym roztworem zalać barszcz z kiełbasą ALE przez drobne sito, żeby nie powstawały grudki.
 
Na koniec trzeba dodać biały barszcz w proszku, też rozrobiony z zimną wodą. Tym razem również możemy przelać przez drobne sito.
 
Potem doprawiamy do smaku: majerankiem, solą, cukrem- jak kto lubi, mniej lub więcej cukru, ale trzeba go dodać. Tak ugotowany barszcz można jeść samodzielnie, pić, bądź podawać z jajkiem. Kiełbasą, ziemniakami. Ilość składników zależy od upodobań indywidualnych.
 
Przepis z cyklu SMAKI ZOSI 


Autor wpisu*:
2 x 9 (mnożenie)
wynik podziel przez 6 i dodaj 0.5 =