Senior – to brzmi dumnie!

Europejski Rok Aktywności Osób Starszych i Solidarności Międzypokoleniowej obala stereotypy!

Współczesna babcia już nie jest siwowłosą, wymagającą troski staruszką, siedzącą w ciepłych kapciach przy piecu, która lepi z nudów pierogi i piecze legendarne szarlotki, a jej dziwactwa i zachcianki należy traktować z życzliwym dystansem.

Seniorka początku XXI wieku nosi dżinsy, buty na obcasach, ma modną fryzurę, w torebce  laptop i dzień wypełniony do granic możliwości.

W Wielkopolsce zburzono stereotypowe myślenie o seniorach. Przyczyniła się do tego bardzo skutecznie posłanka do Parlamentu Europejskiego – pani Sidonia Jędrzejewska.

Wraz ze stowarzyszeniem BABIRAJ ogłosiła konkurs dla aktywnych Europejczyków w wieku 55+.

Konkurs odbywał się w pięciu kategoriach: literacka, plastyczna, fotograficzna, rękodzieło i projekt aktywizacji społecznej lub zawodowej przeznaczony dla osób dojrzałych. Zgłoszone do konkursu prace powinny nawiązywać do symboliki i przesłania Unii Europejskiej.

W konkursie wyłoniono ponad 30 laureatów obu płci. Fundatorką nagród była pani poseł. Zaprosiła wszystkich nagrodzonych na kilka dni do Brukseli. Wraz ze swoimi współpracownikami przygotowała bardzo atrakcyjny i urozmaicony  program pobytu. Seniorzy zwiedzili stolicę Europy – Brukselę oraz Brugię – perłę średniowiecznej architektury. Za sprawą energicznej posłanki mieli też okazję poznać funkcjonowanie Parlamentu Europejskiego i innych instytucji unijnych.

Wizyta w Belgii zakończyła się uroczystą kolacją, w trakcie której pani Sidonia Jędrzejewska znalazła czas na indywidualne rozmowy. Każdy mógł opowiedzieć zebranym o swoich pasjach, osiągnięciach i działalności.

A ponieważ też tam byłam, chociaż wina i miodu nie piłam, pozwolę sobie zauważyć, że wielkopolska posłanka jest osobą pod wieloma względami wyjątkową i imponującą.

Jest bardzo lubiana przez Wielkopolan.  Angażuje się w rozliczne sprawy ,,ludzkie”. Potrafi, wraz z zespołem swoich starannie dobranych współpracowników, energicznie działać. Wyróżnia się niezwykłą zdolnością do empatii, wewnętrznym ciepłem, urokiem osobistym i profesjonalizmem. Tym razem udowodniła, że to nie metryka, lecz osobowość i aktywność decydują o rzeczywistym wieku człowieka.

Wanda Szymanowska