Zupa szczawiowa

Dziś dwa przepisy na zupę szczawiową

W lecie kiedy upał doskwiera obiad nie musi być posiłkiem składającym się z kilku dań. Jedno danie może stanowić posiłek pełnowartościowy, dziś dwa przepisy na zupę szczawiową.    

Składniki:
1,5 l wywaru z kości, mięsa lub oleju lub masła zależy co kto lubi
200 g /1 garść/ szczawiu
4-5 ziemniaków
2 łyżki mąki
1 lub 2 jajka
sól
pieprz
1 łyżeczka przyprawy warzywnej

Wykonanie:
W wywarze ugotować obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Szczaw przebrać, oberwać ogonki, opłukać, posiekać i ugotować w zupie. Zupę podprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Zagotować. Dodać sól, przyprawę warzywną, pieprz do smaku. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi w kostkę.

 DRUGI sposób jest taki - szczaw udusić na oliwie lub maśle, dodać trochę wody, przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Dodać wywar lub wodę z przyprawą warzywną. Podprawić śmietaną z mąką, przyprawić solą, pieprzem.

Smacznego!!

Przepis z cyklu SMAKI ZOSI


Zdjęcie  http://www.sxc.hu   /   morderska



Autor wpisu*:
2 x 9 (mnożenie)
wynik podziel przez 6 i dodaj 0.5 =