Męski punkt widzenia – danie słowa

Mężczyzna nie zrozumie kobiecej psychiki

Motto: mężczyźni są jacyś inni.

Danie słowa przez mężczyznę zobowiązuje.

„Słowo się rzekło kobyłka  u płota” brzmi stare porzekadło . Pięknie to opisał Wacław Potocki w zbiorze „Lovialitates albo żarty i fraszki rozmaite” o królu Janie III Sobieskim i porywczym szlachcicu.

Ja ... ślubuję Ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz, że Cię nie opuszczę aż do śmierci……. Dalej to słychać różnie, zależnie od miejsca. Mówimy te słowa w świątyni, urzędzie, powietrzu, pod wodą, na statku  i pewnie usłyszymy w kosmosie. Dla większości mężczyzn  miejsce, w którym wypowiadają przysięgę, jest mało istotne. Dla nas ważne jest danie słowa i z pewną niechęcią przyjmujemy do wiadomości, że to mało. Godzimy się z takim brakiem zaufania przez przyszłą teściową, ale żeby ONA tak wątpiła?

Moi dziadkowie udzielali mi cennych rad o kobietach. „ Mój wnuku,  jak pokochasz, to wyjedź z nią na minimum miesiąc, jak najdalej od domu. Daj jej całe swe miesięczne zarobki do dyspozycji. Powinniście za nie  dożyć do końca miesiąca bez głodu. Przyjrzyj się również jak wygląda twoja  wybranka w łóżku z rozgniecionymi warzywami na buzi. Jak ci nie przejdzie, to się żeń. Po wielu latach dowiesz się czy decyzja była słuszna. Powrotu w zasadzie nie ma.”

Facet jest prostolinijny – jak kobieta mówi NIE, to on w to wierzy. Wyjątkiem jest brak wiary w wieczorne migreny po propozycji seksu.

Zostaniesz ojcem, padają nagle słowa wypowiadane oskarżycielskim tonem, bez ostrzeżenia. Po wyjściu z szoku ogarnia nas stan euforyczny, pewna kompilacja dumy, szczęścia, planów nowego domu z ogrodem i co kupić u jubilera. Absorbuje nas również myśl, czy trzeba sadzić dąb przed, czy po narodzinach dziecka. Wszystko zabarwione zdziwieniem, że tak szybko, zaledwie  po kilku miesiącach?

Myślałam, że ucieszysz się, a ty mnie wcale nie kochasz
– padają słowa jak z mowy prokuratora,  przywracając  nas do rzeczywistości. Jak to wszystko udźwignąć? Czy etyczne jest poddawanie faceta tak silnym  stresom? Po co potem pytania o zawały serca?

Mężczyźni w takich wypadkach są bardzo solidarni.
Wspierają biedaka dobrym słowem i trunkiem, pocieszając, że będą również miłe chwile. Bardziej doświadczeni radzą niezwłocznie poprawić stosunki z teściową i rozglądać się za dodatkową pracą na pół etatu. Tylko w pracy będziesz miał chwilę wytchnienia, radzą.

rotmistrz