GALA Kocie Sprawy

Z prawdziwą przyjemnością przyjęłam od redakcji zaproszenie, by z radością uczestniczyć w obchodach jubileuszu 15 – lecia magazynu " Kocie Sprawy ", z którym sercem i duchem jestem niezmiennie, począwszy od czwartego numeru edycji, związana

Uroczystość odbyła się w Światowy Dzień Kota, czyli 17 lutego w gościnnym Mazowieckim Teatrze Muzycznym im. Jana Kiepury w Warszawie.

Partnerem uroczystości był m.in. portal Internetowy kobieta50plus.pl, który godnie reprezentowały panie redaktorki i czytelniczki.

Program wieczoru jubileuszowego był bardzo bogaty i różnorodny : wspaniałe występy instrumentalno- wokalne, wernisaż i poezja pana Franciszka J. Klimka, znanego i lubianego poety z Krakowa. Pan Klimek do tytułu " Kociarz 2006 roku " Plebiscytu miesięcznika " Kot", dołączył statuetkę Przyjaciela KOCICH SPRAW, którą red. magazynu pani M.I. Bielicka wręczyła Poecie podczas Jubileuszowej Gali.

A ja, nie byłabym jednak sobą, gdybym 17 lutego w Dniu Kota nie dopatrzyła się, nie dosłuchała się, jeszcze jednego jubileuszu. Otóż w programie Gali miał miejsce utwór pt. " Duet miau ". W 2007 roku na łamach miesięcznika " K.S." został zamieszczony artykuł pana Józefa Balińskiego ( tekst i ilustr.) właśnie o " najpiękniejszym pojedynku w wielkiej wojnie sopranów ", czyli " miau - miau ".  Podczas Gali dzięki tylko jednej wymownej sylabie, panie artystki przepięknie oddały całe spektrum kocich chimer, fochów i emocji.

A tych emocji podczas wspaniałego jubileuszu było naprawdę sporo, i jak mówiła nieodżałowana Pani Krystyna Sienkiewicz : " Kocham dwunogów, czterołapy też. Wszystkich ".

I niech już tak zostanie i trwa ... , do kolejnej pełnej miłości i wzruszeń Kociej Gali.

Wierni czytelnicy magazynu przez piętnaście lat zawsze z niecierpliwością oczekują na każdy kolejny numer pisma, które przez te lata bardzo dużo wniosło w poprawę sytuacji kotów - przede wszystkim kotów bezdomnych, i przyczyniło się do tego, że miejskie władze w swych programach uwzględniają działania mające na celu poprawę życia kotów - pożytecznych dla środowiska naturalnego zwierząt.

Magazynowi " Kocie Sprawy " życzę by nadal tak mądrze, twórczo i przyjaźnie działał w społeczeństwie " dwunogów i czterołapów "

Tekst i zdjęcia z jubileuszu - Zofia Górska, Łódź