Niedzielny obiad - pieczeń wieprzowa

Dziś proponuję na niedzielny obiad pyszną pieczeń wieprzową z tzw. rękawa

Kupujemy folię rękaw do pieczenia, 1,5 kg wieprzowej łopatki, jeśli jest trochę więcej mięsa tym lepiej, przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek, cykoria i 12% śmietana.

Mięso płuczemy, osuszamy i 1 dzień wcześniej marynujemy na całą noc. Solimy z dwóch stron. Następnie 3-4 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, smarujemy nim mięso też z dwóch stron, pieprzymy i posypujemy majerankiem.

Na drugi dzień
przycinamy folię rękaw na długość mięsa, dodając dodatkowo po około 10 cm z każdego końca. Do środka do folii dajemy 2 łyżki wody. Folię przekłuwamy na wierzchu w dwóch miejscach. Potem zamykamy folię na dwóch końcach, przygotowanymi do tego plastikowymi, znalezionymi w pudełku z folią, zamknięciami. Kładziemy nasze mięsko w folii, do brytfanki i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, Po upieczeniu nie wyjmujemy pieczeni od razu, pozwólmy jej stężeć, z piecyka. Kroimy pieczeń na plastry grubości 1 cm, poprzecznie. Na zimno jest to wspaniała wędlina.

Na obiad proponuję smażone plasterki ziemniaków
/na oleju/ lub ziemniaki puree. Jeśli ziemniaki są duże to 5-6 sztuk wystarczy. Jeśli chodzi o surówki to można podać bukiet, naszych ulubionych . Ja bardzo lubię surówkę ze świeżej, białej cykorii, którą przyrządzam podobnie jak mizerię ze śmietaną 12%, na słodko-kwaśno. Cykorię szatkuję na drobną kosteczkę, dodaję trochę drobno krojonej cebulki cukrowej, sól, pieprz, trochę /szczyptę/ cukru i kwasku cytrynowego /można cytrynę, ale wtedy surówka będzie wodnista/ i dodaję 4-5 łyżeczek śmietany 12%.

Wszystko dokładnie mieszam. Podaję od razu, na obiad, nie można przetrzymywać, bo traci swą kruchość i biały kolor. Cena mięsa około 11 zł za kg, cykoria /4 szt/ około 6 zł, śmietana ok 2,5 zł, Smacznego.

Przepis z cyklu  SMAKI ZOSI



Autor wpisu*:
2 x 9 (mnożenie)
wynik podziel przez 6 i dodaj 0.5 =