Ogród Majorelle

Ogród  Majorelle staje się niezapomnianą oazą dla szukających cienia i ochłody w upalnym, tętniącym życiem marokańskim Marakeszu

Ta jedna z największych atrakcji Marakeszu, zaprojektowana w latach 20-tych XX wieku przez Jacquesa Majorelle, w 1947 roku została otwarta dla zwiedzających. Jacquesa Majorelle urodzony w Nancy (7.03.1886 - 14.10.1962) był malarzem, synem znanego francuskiego dekoratora wnętrz i wytwórcy mebli w stylu Art Nouveau. Stworzony przez niego ogród  pełen jest zniewalająco bujnych roślin z 5 kontynentów i odzwierciedla nie tylko kolekcjonerską pasję jego twórcy, ale także niezwykłą wyobraźnię artystyczną. Warto dodać, że szczególny odcień niebieskiego, który Jacquesa Majorelle zastosował przy tworzeniu ogrodu, nosi, za jego twórcą, nazwę Majorelle Blue.

W latach 80-tych ogród Majorelle stał się własnością Yves Saint Laurenta i Pierra Berge, którzy podarowali go następnie Fundacji Pierra Berge – Yves Saint Laurenta. W Majorelle, zgodnie z wolą Yves Saint Laurenta, rozsypane są jego prochy. To miejsce zachwyca – cisza, spokój, perfekcyjnie dobrane barwy, szum wody, wspaniała roślinność.

W 2011 r. w dawnej pracowni malarskiej Jacquesa Majorelle otwarte zostało Muzeum Berberyjskie. Dziś możemy obejrzeć tu ponad 600 eksponatów należących w przeszłości do plemion zamieszkujących ziemie pomiędzy łańcuchem górskim Rif, najdalej na północny zachód wysuniętym pasmem gór Atlas a Saharą. Biżuteria, broń, wyroby ze skóry, wyroby koszykarskie, piękne tkaniny świadczą o bogactwie i różnorodności, nadal tętniącej życiem kulturze Berberów.
 Ogród Majorelle w Marakeszu to więcej niż ogród.
HaNo