Uważaj na skimming

SKIMMING - to nielegalne pozyskiwanie danych z paska magnetycznego karty bankomatowej oraz przypisanego  do niej  numeru PIN, w celu stworzenia kopii takiej karty i użycia jej jako oryginalnej zarówno w bankomatach, jak i w terminalach płatniczych umieszczonych w placówkach handlowych.

Urządzenie do skimmingu bankomatowego składa się z dwóch elementów:

1.Skimmer, służący do zapisu paska magnetycznego, który zamontowany jest w miejscu wkładania lub przesuwania karty.

2.Nakładka, do pozyskiwania numerów PIN występująca w postaci mikro kamery, umieszczonej w różnych częściach bankomatu i zawsze skierowanej na klawiaturę.

NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ UWAGĘ KORZYSTAJĄC Z BANKOMATÓW:

• Na szczelinę w którą wkłada się kartę. W miejscu tym nie mogą znajdować się elementy, które są źle spasowane, różnią się rodzajem tworzywa i kolorystyką od reszty bankomatu. Karta wsuwana do szczeliny przy jej wsadzaniu i wyjmowaniu nie powinna się w niej  blokować i musi się z niej wysuwać na tyle, aby była łatwa do wyjęcia palcami. Zwrócić należy uwagę, czy przy szczelinie nie znajdują się pozostałości kleju lub taśmy.

• Należy sprawdzić czy z bankomatu nie wystają podejrzanie wyglądające nakładki  lub listwy, w których najczęściej zamontowana jest kamera skierowana w stronę klawiatury.

ZASADY BEZPIECZNEGO KORZYSTANIA Z BANKOMATÓW:

• Nie korzystanie z bankomatu który wzbudza podejrzenia

• Dokładnie osłaniaj klawiaturę w momencie wbijania kodu PIN, tak aby z żadnej strony nie było możliwości zarejestrowania sekwencji wprowadzanych liczb.

• Nie zapisuj numeru PIN na kartach bankowych oraz nie przechowuj ich w tych samych miejscach co karta.

• Podczas korzystania z bankomatu nie pozwalaj aby osoby trzecie stały bezpośrednio przy nim.

• W momencie problemów wypłaty gotówki lub problemów ze zwrotem karty nie odchodź od bankomatu i natychmiast skontaktuj się z bankiem.

• W przypadku zauważenia na banknocie podejrzanych elementów, co do których zachodzi podejrzenie że mogą nie stanowić oryginalnego wyposażenia, niezwłocznie skontaktuj się z najbliższą placówką banku.