Zupa gulaszowa

Zapraszamy do wypróbowania przepisu i życzymy smacznego

Składniki:1kg gulaszu wołowego lub wieprzowego, 3 średnie cebule, pokrojone w kostkę 1x1 cm, 300 g ziemniaków, 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane, łyżka mąki, łyżka masła, 3 czerwone papryki, pół łyżeczki ostrej papryczki w proszku, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, listek laurowy, 1 cytryna, sparzona , olej sól, pieprz, ziele angielskie /5szt./.

3 papryki świeże zapiekamy , rozłożone na folii, w piekarniku /uprzednio posmarowane olejem/. Piekarnik nagrzany do 190 stopni C. Papryki pieczemy od 15-25 min /Az zacznie na niej pękać skórka/. Zapieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika, owijamy folią aluminiową, odstawiamy. Mięso podsmażamy w garnku z grubym dnem, oprószamy mąką /ja dodaję 1-2 pokrojone w plastry marchewkę, podlewamy wodą i gotujemy. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Do cebuli i czosnku ścieramy wcześniej sparzoną skórkę cytryny /do smaku/, mieszamy. Podsmażamy na oleju słodką i ostrą paprykę, dodajemy 1 lub 2 listki laurowe i ziele angielskie. Przerzucamy mięso z garnka na patelnię, doprawiamy niewielką ilością słodkiej papryki. Teraz łączymy wszystkie składniki i całość przekładamy do garnka, zalewamy wodą /tak żeby przykryć mięso/ wodą, przykrywamy. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, Paprykę odwijamy z folii, zdejmujemy skórkę, obraną paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski.

Kiedy mięso będzie miękkie, do garnka wrzucamy ziemniaki i pokrojoną paprykę. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Na patelni robimy zasmażkę – do rozpuszczonego na patelni masła dodajemy pozostałą mąkę – smażymy na wolnym ogniu kilka minut, mieszamy. Ja dodaję jeszcze raz sól, pieprz i wedle uznania podduszone pomidory bez skórki, do smaku. Gorącą zupę wykładamy na talerz. Ja podaję jeszcze Tabasco – kto lubi ostre jedzenie.

Przepis z cyklu SMAKI ZOSI