Gdzy dziecko ma dziecko

Gdy dziecko ma dziecko Zachowując oryginalną pisownię i styl Redakcja kobieta50plus.pl pragnie przedstawić jeden z otrzymanych listów. Dotyczy on wcale rzadkiego zjawiska jakim jest niedojrzałe macierzyństwo. Czy tylko młodzi tu zawinili? Czy dorośli nie powinni brać odpowiedzialności za wychowanie dzieci, które później rodzą dzieci? Czy tylko matka zawiodła się na córce? Napisz swoją opinię.

Moja córka ma piętnaście lat i nagle dowiedziałam się, że jest w ciąży. Ojcem dziecka jest jej kolega szkolny. Nie jestem bogata, bo sama wychowuje moją córkę, ponieważ mąż mój umarł. Ojciec dziecka mojej córki również pochodzi z rodziny niepełnej i wychowuje go samotna matka. Dzieciaki te nagle postawiły nas, obie matki, wobec niezwykle trudnej sytuacji. I moja córka i ojciec jej dziecka są jeszcze właściwie dziećmi. Zaczęli współżyć, zachęceni do tego filmami w telewizji i w środkach masowego przekazu, gdzie z reguły nie szanuje się rodziny i pochwala życie w nierządzie, to znaczy wolnego z wolnym lub w cudzołóstwie, to znaczy cudzego małżonka z cudzą żoną.

Za moich czasów dziewczęta się szanowały i nierząd ani cudzołóstwo nie były powszechne. Przeciwnie, społeczeństwo ostro potępiało te zjawiska i nie akceptowało ich pod żadnym pozorem. Teraz wszystko wolno i wszystko usiłuje się usprawiedliwić, a poczucie zła nie istnieje. Wszyscy są doskonali i wiedza, co robią, wszyscy mają prawo do szczęścia, bez względu na to, czy owo szczęście jest cudzym kosztem. Przecież nie wyrzeknę się swojego wnuka czy wnuczki, które ma się urodzić z braku moralności mojej córki i owego chłopca. Myślę, że podobnie zareaguje na tę wiadomość matka owego chłopca. Jednakże cały ciężar wychowania dziecka spadnie na mnie. Matka bowiem jest bliższa córki. A ja już nie jestem młoda, nie zarabiam wiele i nie mogę poświecić czasu niemowlęciu, bo sama pracuję. Nie chcę, by córka przestała się uczyć i nawet nie doszła do matury. Czy ktoś z mojej rodziny mi pomoże? Czuje się bezradna i nieszczęśliwa. Najbardziej boli mnie to, że zawiodłam się na córce.

[List z cyklu "Happy pyta". Tym razem Happy pyta: Jakie jest najmądrzejsze wyjście z tej sytuacji dla obu matek niedojrzałych psychicznie dzieci?]