Jestem po 50

Zewsząd słyszymy alarmujące doniesienia o niskim zaangażowaniu kobiet po 50 na rynku pracy w Polsce. Prasa donosi, że Polki przechodzą na wcześniejsze emerytury, szukają pracy zagranicą opiekując się tam starszymi osobami, czy dziećmi.

Trwają rządowe, samorządowe i wszelkie inne narady i konferencje, potoki tym samych sformułowań zalewają nas każdego dnia, ale nic z tego nie wynika dla kobiet po 50 w Polsce. Od wielu już lat nie zmienia się stereotyp postrzegania przez pracodawców kobiet po 50 w Polsce. Wiele kobiet jest „wypychanych” z rynku pracy, media informowały wielokrotnie o zwolnieniach mających związek wyłącznie z wiekiem kobiet. Panu prezesowi nie podobały się stare kobiety, które go otaczały. I cóż pan prezes pracuje dalej, a kobiety zostały pozbawione pracy. I jak to często bywa padają tylko słowa bo w tzw. codziennym życiu nic się nie zmienia. Ma się nieodparte wrażenie, że ciągle opowiada się o gruszkach na wierzbie. Redakcja kobieta50plus.pl dostaje bardzo wiele listów, telefonów i e-maili w tej sprawie. Oto jeden z nich:

„Jestem po 50-tce, mam wykształcenie wyższe humanistyczne, jednak pozostaję bez pracy, pomimo dużej aktywności w jej poszukiwaniu. Ostatnio, usłyszałam w urzędzie pracy, iż nie mam już szans na zatrudnienie, gdyż są w kolejce młodzi i to z 2 fakultetami ! Nie mając środków na uruchomienie działalności, jak mogę wyjść z tej koszmarnej, poniżającej sytuacji społecznej i niepewności jutra i godniejszego życia a nie wegetowania ? Mam naprawdę wiele kwalifikacji i doświadczenia, uzdolnień w kierunku negocjacji i pozyskiwania klienta, prezentowania firmy, produktów, ale praca jest dla osób do 35 roku życia ! Wychowuję samotnie nastoletniego syna, który niestety cierpi niedostatek, gdyż w naszym kraju dyskryminuje się osoby w średnim wieku, nie dając im zatrudnienia. Pozostawanie dłuższy czas bezrobotną, marginalizuje i odbiera poczucie wartości, niszczy zapał i potencjał do pracy i życia. Mam tylko 12 lat stażu pracy, nie ma podstaw do emerytury, no więc co robić ? Emigrować ??? Proszę o opinię i radę, ponieważ jestem załamana !!"

Jeśli nie jest Ci obojętny los kobiet po 50 w Polsce, albo Ciebie dotyczy ta sytuacja napisz.