Klimakterium i już

Klimakterium i już Bohaterkami musicalu, który stworzyła Elżbieta Jodłowska, są cztery kobiety w wieku "menopauzalnym", w ogóle menopauza, to sprawa kluczowa dla tej sztuki. Wszystkie mają problemy, z którymi muszą się uporać. Autorka pragnie pokazać, że klimakterium jest wpisane w życie kobiety, zwłaszcza tej po 50 - mają je bohaterki występujące na scenie, ale także kobiety siedzące na widowni - miały, mają albo będą je miały. Jest to czas dla kobiety trudny, co wcale nie znaczy, ze beznadziejny.

Ważna jest świadomość wspólnoty pewnych doświadczeń - kobiety siedzące na widowni dowiadują się, że ich dolegliwości nie są czymś wyjątkowym. Mimo iż menopauza dotyczy wszystkich kobiet, jest to temat wstydliwy, a co za tym idzie - starannie pomijany.

Musical „Klimakterium i już” przedstawia w sposób zrozumiały, przystępny i humorystyczny, jak rożnymi sposobami można sobie z tym radzić. Jedne bohaterki chcą się poddać zastępczej terapii hormonalnej , inne boją się jej i wybierają ziołolecznictwo, jeszcze inne idą w kierunku jogi lub ćwiczeń gimnastycznych.

Sztuka pokazuje owe różne zachowania, zawsze jednak w sposób humorystyczny - tym bardziej, że sam humor jest doskonałym lekarstwem (bez skutków ubocznych). Śmiejąc się łatwiej znosimy przeciwności losu.

Znakomite aktorki, Iga Cembrzyńska, Elżbieta Jarosik, Elżbieta Jodłowska, Izabella Olejnik, Krystyna Sienkiewicz, Ewa Szykulska, Grażyna Zielińska, nie boją się śmieszności, nie wstydzą się grać postaci w wieku dojrzałym i starszym. To znane postacie medialne, potrafiące rozbawić i wzruszyć publiczność. Pokazują, że można być czynną i twórczą kobietą, bawić się i tańczyć do późnego wieku. Nikt, tak jak druga kobieta nie zrozumie cierpień, których doświadcza się w tym czasie. Stąd popularne "babskie" spotkania na których można porozmawiać na "wstydliwe" tematy, o których trudno rozmawiać z mężem czy dziećmi. Myślę, że problemy czasu klimakterium najlepiej charakteryzuje początkowy tekst, który kobiety "rapują" na początku przedstawienia.

Spektakl ma za zadanie pokazać że każda kobieta ma na to wszystko swój dobry sposób. Najważniejsze by ten temat przestał być tematem tabu, by móc o tym rozmawiać. Ważne tematy nie muszą być przedstawione poważnie, dlatego tak ważny jest w spektaklu humor.

Spektakl gościnnie występuje w różnych częściach kraju, Warszawie zobaczyć go można w Teatrze Rampa. Polecamy !

Reżyseria : Cezary Domagała

Kier. muz.: Janusz Bogacki

Scenografia i kostiumy : Tatiana Kwiatkowska

Choreografia : Tomasz Tworkowski Kier.

produkcji : Tomasz Heller

www.klimakterium.art.pl