Kobiety po 50 w USA

Kobiety po 50 w USA Kiedy w 1976 r. startował pierwszy Marine Corps Marathon, jeden z najważniejszych maratonów w Ameryce, najstarszy zawodnik miał 58 lat. Trzydzieści lat później - 82 lata.

To najlepiej pokazuje, jak wzrasta długość życia w USA.W latach 60. Amerykanów po 55. roku życia było 30 milionów, dziś jest dwa razy tyle. Amerykanki podobnie jak Europejki żyją dłużej od mężczyzn. Naukowcy wyliczają, że dzisiejsze pięćdziesięciolatki dożyją 85 lat. Ktokolwiek przeżył choć dzień w Ameryce, wie, że to naród niezwykle pracowity i ruchliwy. Aż przeszło 23 proc. Amerykanów w wieku 65-74 lat, zamiast iść na emeryturę, nadal pracuje (wskaźnik ten z roku na rok rośnie).

Większość - z uwagi na dobrą pozycję zawodową i satysfakcję z pracy. Amerykańskie społeczeństwo obywatelskie nie mogłoby istnieć bez wolontariatu. Trzeba posadzić kwiatki w przedszkolu parafialnym, wziąć dyżur w bibliotece publicznej, zorganizować piknik we wspólnocie sąsiedzkiej? Las chętnych rąk. Prawie jedna trzecia Amerykanów udziela się społecznie. Zdecydowanie więcej kobiet niż mężczyzn. To one są motorem działań dla dobra wspólnego.

opracowała kenya na podstawie Wysokich Obcasów (tekst Katarzyny Bosackiej)