Nawyk, który się opłaca

Nawyk, który się opłaca. Gdybyśmy się przyjrzeli życiu dowolnego człowieka, z łatwością moglibyśmy zauważyć, że większość jego czynności wykonywana jest automatycznie, nawykowo. Dzisiejszy człowiek jest zabiegany, ma wiele stresów i spraw do załatwienia, przez co ciężko skoncentrować się mu na jednej sprawie. Dzięki nawykowemu działaniu jest w stanie zdziałać o wiele więcej, niż gdyby miał się zastanawiać nad każdą czynnością.

Problem w tym, że mamy w sobie wyrobionych mnóstwo złych nawyków (a jakże, człowiek nie jest idealny!). Zawsze jednak jakiś zły nawyk można zastąpić innym, lepszym. I o jednym z takich nawyków chciałbym teraz opowiedzieć.

Ludzi są niecierpliwi. Chcą mieć wszystko tu i teraz. Nie chcą czekać. Pragną mieć wszystko na pstryknięcie palcem. Chcieliby wygrać mecz, nie wychodząc nawet na boisko. Stop! Nie tędy droga! Jeszcze nikomu się to nie udało.

Krok po kroku. Mały krok w przód. Maleńki kroczek. Później już się potoczy.

Teraz już czas, byś poznała nawyk, który pomoże Ci osiągnąć sukces: Nigdy nie kładź się do łóżka tą samą osobą, jaką się obudziłaś. (dobrze napisałem, tam nie ma być „z” przed „tą”! Smile

To przerażające, że można przeżyć cały dzień nie wprowadzając nic nowego do naszego życia.

Warto nauczyć się czegoś nowego.

Popełnić jakiś błąd.

Odnieść kolejne zwycięstwo (choćby najmniejsze).

Przeczytać kilka stron książki

Zrobić plan na jutro.

Zrób coś, co popchnie Cię naprzód. Po to żeśmy się urodzili, żeby wzrastać i rozwijać się. Myśląc poważnie o sukcesie, nie możemy pozwolić, by cały dzień przeleciał nam przez palce.

Nigdy nie kładź się do łóżka tą samą osobą, jaką się obudziłaś.

Jeśli dzisiaj pójdziesz do przodu o 1% to gdzie będziesz za miesiąc? A za rok? Tylko sobie wyobraź jak daleko możesz zajść, robiąc tak niewiele! Skup się na tym, co robisz. Bądź aktywna. Nie trać czasu na „pierdoły”.

Wyrób w sobie nawyk codziennego robienia czegoś więcej dla swojej lepszej przyszłości. Przejdź dodatkową milę właśnie dzisiaj. I jutro. Pojutrze też. Wiesz, o co mi chodzi Smile Pielęgnuj w sobie ziarno wzrostu każdego pojedynczego dnia - nie pozwól mu uschnąć. Masz ogromny potencjał, nie zmarnuj go.

Nie jest i nigdy nie będzie łatwo, ale staraj się nigdy nie schodzić z tej drogi. Skupiaj się na swoich możliwościach, a nie na stojących przed Tobą przeszkodach. Dasz radę, przecież wiesz, że sobie poradzisz. Naprawdę warto walczyć o to, by ten dzień był choć odrobinę lepszy.

Powodzenia.

Daniel Janik