Przyszywana babcia

Reakcje rodziców na związek ich dzieci z osobą z tak zwaną przeszłością bywają różne.

Rodzice dorosłych dzieci często z niecierpliwością oczekują narodzin pierwszego wnuka. Długi okres oczekiwań, potem pierwszy uśmiech maleństwa, pierwsze słowa, pierwsze kroki… to bez wątpienia chwile, które zapadają w pamięć nie tylko rodziców ale i dziadków. Są jednak w życiu takie sytuacje, gdy syn lub córka wchodzi w związek z osobą, która ma już dzieci z poprzedniego związku.

Wiele zależy od nastawienia
Reakcje rodziców na związek ich dzieci z osobą z tak zwaną przeszłością bywają różne i zależą zarówno od charakteru jak i od własnych przeżyć. Jedni rodzice przechodzą nad taką sytuacją do porządku dziennego inni natomiast stanowczo protestują i głośno wyrażają swe niezadowolenie, jednak zarówno w pierwszym jak i w drugim przepadku, to nie oni mają decydujący głos w tej kwestii i nawet, gdy nie podoba im się związek ich dzieci muszą go zaakceptować.

Jak kształtować pozytywne relacje
W sytuacji, gdy syn lub córka wiąże się z osobą mającą już dzieci sytuacja się komplikuje, bo rodzic wstępuje nagle w rolę przeszywanego dziadka lub babci. Czasami pozostaje dla pasierba lub pasierbicy swego dziecka po prostu obcą osobą, jednak, jeżeli rodzina ma tworzyć prawdziwą całość to taka sytuacja nie należy do naturalnych. Tak jak nowy partner matki lub ojca dziecka wiążąc się z samotnym rodzicem bierze na siebie również odpowiedzialność za dziecko partnera, tak i jego lub jej rodzice powinni podjąć się roli dziadków wobec nowego, małego członka rodziny.

Początki są ważne
Istotne jest by nie zniechęcić do siebie dzieci już na początku. Nie można od nich od razu wymagać, że rzucą się na szyję przyszywanym dziadkom. Na ogół by zjednać sobie przyszywane wnuki trzeba wykazać się ogromnym wyczuciem i wielką cierpliwością. Dzieciom trzeba okazać serce i dać im odczuć, że są chciane i kochane. Nie mogą ani przez chwile poczuć się odrzucane przez przyszywanych dziadków. Jeżeli odczują, że dziadkowie nie traktują, ich tak jak by traktowali rodzone wnuki trudno będzie to naprawić.

Uczucia przyjdą z czasem
W rodzinie gdzie rodzice i dziadkowie oczekują na narodziny maleństwa, na ogół jest sporo czasu na przyzwyczajenie się do myśli, że wkrótce rodzina się powiększy. To właśnie wtedy pojawiają się pierwsze uczucia do maluszka. Z przyszywanymi wnukami jest nieco inaczej bo gdy dziadkowie dowiadują się o ich istnieniu to one nie tylko są już na świecie ale i mają własne charaktery, które trzeba poznać i pokochać.

Małgorzata Ożóg-Wierzbicka

Prawnik. Interesuje się prawem gospodarczym i rodzinnym, psychologią i doradztwem biznesowym. Aktualnie w trakcie studiów podyplomowych z zakresu komunikacji w biznesie.

foto: Witold Knysz