Ślaska porcelana

Ślaska porcelana Książka „Znaki firmowe śląskich fabryk porcelany 1820-1952” przybliża niezwykły świat zaklęty w wyrobach porcelanowych. Historia poszczególnych śląskich fabryk porcelany przedstawiona jest poprzez ich znaki firmowe.

Po pierwszej wojnie światowej, gdy określenia „Made in Germany” było źle odbierane szczególnie we Francji, Anglii i krajach Beneluksu, śląskie wytwórnie używały znaków, które nie kojarzyły się z państwem niemieckim. Mało kto wie na przykład, że fabryka w  Żarach działająca w okresie 1888-1945 to inaczej „Sorau” – wiele z nas posiada znakowane tą sygnaturą wyroby nie zdając sobie sprawy z ich wartości. Bez wątpienia „Znaki firmowe śląskich fabryk porcelany 1820-1952” to przede wszystkim lektura dla miłośniczek i kolekcjonerek pięknych wyrobów z porcelany, antykwariatów, ale Redakcja kobieta50pulus.pl rekomenduje ją także dla „poszukujących dojrzałych pasjonatek”. Autorzy - Irena i Roman Gatys dzielą się swoją wiedzą, podkreślając jednocześnie, że ciągle prowadzą dalsze prace i poszukiwania, wymieniają się spostrzeżeniami z osobami zainteresowanymi tematem z całego świata, że cieszą ich liczne spotkania i dyskusje związane z ich pasją.

Fakty ujęte w publikacji dotyczą przede wszystkim porcelany. Autorzy pominęli okresy sygnatur, gdy fabryki produkowały wyłącznie fajans, a także okres po roku 1952. W tekstach dotyczących wytwórni znajdziemy jednak informację o całej działalności danej manufaktury czy fabryki. Uwzględnione są także dane o następujących po sobie właścicielach fabryk oraz wiadomości o stylach i sztuce kolejnych epok i formach charakterystycznych dla poszczególnych wytwórni.

Znaki firmowe śląskich fabryk porcelany 1820-1952, Irena Gatys, Roman Gatys, Stowarzyszenie Miłośników Śląskiej Porcelany, Nakło  Śląskie 2002

Jedna z naszych redakcyjnych koleżanek dysponuje dużą wiedzą na temat porcelany śląskiej jeśli któraś z internautek jest zainteresowana pogłębieniem wiedzy na temat własnych zasobów – służymy pomocą. Zainteresowanym osobom pomożemy rozpoznać sygnatury wyrobów porcelanowych śląskich fabryk porcelany. Prosimy o kontakt z Redakcją - kontakt@kobieta50plu.pl , w tytule prosimy napisać „porcelana”.