W słowa ubrana

kobieta50plus.pl rozmawia z Panią Sylwia Siedlecką – literaturoznawczynią, prozaiczką, nauczycielem akademickim, piszącą doktorat z literatury współczesnej na Uniwersytecie Warszawskim. Autorką artykułów oraz recenzji poświęconych literaturze, tłumaczka prozy i poezji. Współpracującą z czasopismami oraz wydawnictwami w Polsce i za granicą.

Pani Sylwia Siedlecka publikowała m.in. w Gazecie Wyborczej, Literaturze na Świecie, Studium, Toposie, Tyglu Kultury, wydawnictwie Świat Literacki. Przygotowała także do druku debiutancki tom opowiadań pt. Szczeniaki.

kobieta50plus.pl: Skąd pomysł warsztatów literackich dla kobiet 50+?

Pani Sylwia Siedlecka: To odpowiedź na ciągle zbyt małą ilość propozycji rozwoju kreatywności kobiet dojrzałych. A przecież twórczość, pisanie to pasja, którą można realizować i doskonalić bez względu na wiek. Po pięćdziesiątce wiele kobiet ma więcej czasu, może wrócić do swoich zainteresowań, zarzuconych z braku czasu, ilości obowiązków rodzinnych czy zawodowych.

kobieta50plus.pl: Czego może oczekiwać osoba, która weźmie udział w warsztatach? Jakie umiejętności nabędzie po ukończeniu kursu?

Pani Sylwia Siedlecka: Daję uczestniczkom narzędzia i metody, które wykorzystują w pisaniu, pomagam szlifować warsztat, zastanawiamy się razem, jak ulepszyć własny styl, jak świadomie operować konwencją. Uczymy się, jakich błędów unikać w pisaniu, jak walczyć z nudą w tekście, jak zbudować ciekawy dialog czy opis. Skupiam się na prozie i krótkich formach, ale część cyklu poświęcam też poezji, jedne zajęcia reportażowi. Na każdych zajęciach zajmujemy się konkretnym problemem: na przykład fabułą czy postacią literacką. Uczestniczki otrzymują opracowane przeze mnie materiały, które pomagają im uporządkować wiedzę na dany temat. Pracujemy z własnymi tekstami, ale też z utworami „mistrzów” – analizujemy utwory Czechowa, Maupassanta czy Buzzatiego. Dyskutujemy, często dochodzimy do niezwykłych odkryć, poprawiamy, ulepszamy, uczymy się świadomie pisać, ale i czytać.

kobieta50plus.pl: Pierwszy cykl warsztatów ruszył w lutym tego roku. Jakie są Pani wrażenia z pracy z grupami?

Pani Sylwia Siedlecka: Warsztaty okazały się strzałem w dziesiątkę. Część uczestniczek ma za sobą doświadczenia z pisaniem, inne dopiero zaczynają się mierzyć z pisarstwem. Ale dla każdej literatura jest pasją, którą postanowiły rozwijać. Jedne chcą napisać swój pierwszy tekst, inne dokończyć albo ulepszyć napisaną właśnie powieść Uświadomiłam sobie też, jak duży potencjał ma praca w grupie. Literatura otwiera jak mało która dziedzina. Rozmowa, konfrontacja z własnym tekstem i utworami innych pogłębia spojrzenie nie tylko na prozę czy poezję, ale bez wątpienia pomaga w zrozumieniu siebie. Miło jest obserwować postęp w umiejętnościach warsztatowych uczestniczek – to przecież główna rola warsztatów. Ale mam również dużo satysfakcji widząc, jak rozwija się ich kreatywność, uwalnia wyobraźnia i rodzą się twórcze, ciekawe pomysły.

kobieta50plus.pl: Czy w warsztat jest przeznaczony tylko dla kobiet 50+?

Pani Sylwia Siedlecka: Zasadniczo biorą w nim udział właśnie kobiety 50+. Najstarsza uczestniczka (nota bene, świetna w pisaniu prozy) ma 70 lat , najmłodsze to kobiety dwudziestokilkuletnie. Okazało się, że ta wiekowa rozpiętość dała niesamowity efekt. Odmienna wrażliwość estetyczna, różne osobowości – to coś, co otwiera pole dla wymiany spojrzeń i twórczych dyskusji. Ponadto, dzięki tej otwartej formule, pojawia się coś jeszcze – w sposób zupełnie naturalny i niewymuszony buduje się rodzaj porozumienia między osobami z różnych pokoleń.

kobieta50plus.pl: Jak długo trwa kurs kreatywnego pisania?

Pani Sylwia Siedlecka: Dwa miesiące. Warsztaty odbywają się raz w tygodniu w cyklach trzygodzinych. Daje to w sumie 30 godzin zajęć. Spotykamy się w ścisłym centrum Warszawy, na ulicy Szpitalnej. W ramach kursu każda z uczestniczek ma też możliwość indywidualnej konsultacji. W kwietniu zaczniemy prowadzić również intensywne kursy weekendowe.

kobieta50plus.pl: Czy dla osób, które chciałyby doskonalić swoje umiejętności pisarskie, ale mieszkają poza Warszawą jest przewidziana jakaś możliwość szlifowania warsztatu pisarskiego?

Pani Sylwia Siedlecka: Specjalnie dla nich w najbliższym czasie ma zostać uruchomiony cykl warsztatów internetowych. We współpracy z Fundacją na Rzecz Kobiet JA KOBIETA opracowuję specjalny program przystosowany do systemu nauczania na odległość. Dzięki warsztatom internetowym możliwość doskonalenia warsztatu będą mogły udoskonalać kobiety z całej Polski.

Dodam też, że z myślą o piszących kobietach spoza Warszawy ogłoszony został konkurs „Opowiem Ci Bajkę” skierowany do babć i nie-babć, które piszą lub mają w głowie warte zapisanie ciekawe historie. Profesjonalne jury wyłoni zwycięzców w maju, przewidujemy atrakcyjne nagrody. To dobry sposób, by zaktywizować kobiety z mniejszych miejscowości, które rzadziej mogą rozwijać pisarskie pasje.

Dziękujemy za rozmowę. Rozmawiała Zuzanna.

Warsztaty kreatywnego pisania dla kobiet 50+

Informacje 0694 45 16 04 lub fundacja-jakobieta@o2.pl