Młodzi emeryci

Młodzi emeryci Polacy najwcześniej w Unii zostają emerytami - to najbardziej namacalny efekt funkcjonowania w naszym kraju systemu wcześniejszych świadczeń.

W ubiegłym roku każdy pracujący Polak dopłacał miesięcznie do młodych emerytów 210 zł - ocenia Wiktor Wojciechowski, ekonomista fundacji Leszka Blacerowicza FOR.

W żadnym państwie UE nie można odejść na emeryturę tak wcześnie jak u nas. Mało kto przechodzi na emeryturę po przekroczeniu 60 lat w przypadku kobiet i 65 w przypadku mężczyzn. Polki odchodzą na emeryturę średnio w wieku 55,2 lat, zaś mężczyźni - 57. Z roku na rok jest coraz gorzej, w ostatnich 10 latach średni wiek przejścia na emeryturę obniżył się o pand 3 lata.

Utrzymywanie przywilejów dla ponad 100 grup zawodowych kosztuje budżet państwa krocie. W 2007 r. kwota dopłacona z budżetu do ZUS i KRUS wyniosła 27,8 mld zł. Jeżeli nie zostaną wprowadzone zmiany, na finansowanie wcześniejszych emerytur w latach 2020-2025 trzeba będzie znaleźć w budżecie nawet 4,5 mld zł., a emerytury i tak pochłaniają gigantyczne pieniądze. A Społeczeństwo się starzeje - i problem ten dotyczy nie tylko Polski. Do 2050 r. wydatki na europejskie emerytury zwiększą się z 10,6 do 12,9 unijnego PKB. W Polsce pracuje zaledwie 30 proc. Polek i 40 proc. Polaków po 50. roku życia.

źródło: onet.pl (więcej w Dzienniku)