Sztuka współczesna i seniorzy

Udowodnimy, że sztuka współczesna nie musi być niezrozumiała.

Spotkania z cyklu "Sztuka współczesna i seniorzy" skierowane są specjalnie do osób starszych. Stanowią okazję do przybliżenia zagadnień sztuki współczesnej, a płaszczyzną do wspólnych rozważań są aktualne wystawy w galerii Art Stations.

Udowodnimy, że sztuka współczesna nie musi być niezrozumiała, a wszystko dzięki odpowiedniemu przedstawieniu problematyki, poznaniu intencji twórców, a także podejściu do sztuki ze swobodą i dystansem.

Prowadzenie: Ewa Dziewolska – Kawka

Po spotkaniu odbędzie się projekcja filmu dokumentalnego o Wisławie Szymborskiej Chwilami życie bywa znośne z 2009 roku w reżyserii Katarzyny Kolendy-Zaleskiej (czas trwania: 75 min): Zrobić film o takiej bohaterce, która kamerę uznaje za swojego wroga, było wielkim wyzwaniem. Autorzy filmu chcieli pokazać piękno jej poezji i nieznane pasje - miłość do limeryków i zabawnych rymowanek, bo przecież człowiek nie może być zawsze poważny.

Ekipa filmowa udała się wspólnie z poetką do Irlandii, bo tam jest ojczyzna limeryków. Ujawnili najgłębiej skrywane tajemnice Noblistki: dlaczego lubi kicz, co robi po wylądowaniu w obcym kraju, kto jest jej ulubionym aktorem, która piosenka skradła jej serce, gdzie przechowuje noblowski medal i co z jej poezją ma wspólnego bokser Andrzej Gołota.

11.08 (Czw.) 16:00
Sztuka współczesna i seniorzy