Warszawska Szkoła Fotografii

Warszawska Szkoła Fotografii zapewnia uczniom możliwie jak najlepsze warunki do rozwoju umiejętności i warsztatu zawodowego.

24 września br. odbędą się egzaminy do WSFoto. To ostatnia w tym roku szansa, by kształcić się pod okiem m.in. takich artystów jak: Marian Schmidt, Wojciech Prażmowski, Witold Krassowski, Tadeusz Rolke, Paweł Żak, Tomasz Drzewiński, Lorne Liesenfeld. Szkoła proponuje edukację na 2 i 3 letnim zaocznym studium fotografii artystycznej i zawodowej, rocznym wieczorowym i dziennym studium fotografii artystycznej i zawodowej.

W Warszawskiej Szkole Fotografii sztuki fotografii uczą m. in. wykładowcy łódzkiej Filmówki, poznańskiej ASP oraz komercyjni fotografowie mody, portretu, krajobrazu, fotoreportażu pracujący dla największych wydawnictw i agencji reklamowych. Studenci zdobywają tu nie tylko wiedzę temat fotografii, ale przede wszystkim rozwijają wrażliwość, wyobraźnię i niezależność artystyczną z tej dziedziny sztuki. Wielu absolwentów WSFoto to uznani artyści, wystawiający swoje prace i pracujący dla najbardziej prestiżowych tytułów.

Szkoła proponuje studia w trzech wygodnych trybach: zaocznym (dwu i trzy letnie), dziennym i wieczorowym (roczne). Program nauki obejmuje m. in. pracownie autorskie, zajęcia teoretyczne, praktyczne - techniki fotografii, laboratoria, studio, warsztaty, plenery oraz szereg innych przedmiotów i pracowni rozwijających kulturę wizualną studenta.

Dla osób, które są dopiero na początku swojej przygody z fotografią, WSFoto proponuje również 4-miesięczne, zaoczne kursy fotografii tradycyjnej i cyfrowej oraz 2-miesięczne kursy z podstaw fotografii. Program kursów oraz proporcje między zajęciami dobrane są w taki sposób, aby w krótkim czasie przekazać jak najwięcej niezbędnej wiedzy, rozwinąć kulturę wizualną oraz dać studentowi solidne podstawy praktyczne. W obu przypadkach największy nacisk kładziony jest na naukę warsztatu.

Egzaminy odbędą się 24 września w Warszawskiej Szkole Fotografii (ul. Łazienkowska 14). Szczegółowe informacje na www.wsfoto.art.pl

Warszawska Szkoła Fotografii istnieje od listopada 2000 roku. Zapewnia uczniom możliwie jak najlepsze warunki do rozwoju umiejętności i warsztatu zawodowego. Grono wykładowców, stanowią wybitni polscy artyści fotograficy – profesorowie uczelni oraz zawodowi praktycy z różnych dziedzin. Aktualnie stale współpracuje ze szkołą ponad trzydziestu wykładowców. Warszawska Szkoła Fotografii dodatkowo angażuje fotografów z całej Polski, nieraz z zagranicy, na krótkie warsztaty oraz na spotkania ze studentami.