Wszystko o kobietach - recenzja

Kilkanaście postaci, przedstawiających krótkie scenki z życia kobiet, od dzieciństwa po późną starość. Przy takim zamyśle dramaturgicznym nie jest łatwo powiedzieć cokolwiek nowego o kobietach, a tym bardziej „wszystko”. Trzeba przyznać, że zgrabne sytuacyjne zabawy w zamianę czasu i przestrzeni nadają sztuce tempo, przyciągając przy tym uwagę widzów efektownym pomysłem scenograficznym i przeobrażaniem się kolejnych postaci w nowe wcielenia, przy zręcznej zmianie odpowiednich kostiumów. Niewiele więcej da się o tym przedstawieniu powiedzieć. Mało wiarygodne są tu próby nadania głębszego wymiaru życiowym perypetiom bohaterek, wbrew komediowej konwencji sztuki. Całość spektaklu została udźwignięta, a raczej podciągnięta na lepszy poziom, przez trzy doskonałe aktorki. Żadna z nich nie starała się wyróżniać, współpraca doskonała, przy zachowaniu indywidualnego stylu każdej z Pań.

Nie do zaakceptowania są wulgaryzmy, padające ze sceny. Sytuacje, przedstawiające małe dziewczynki (nie wiadomo po co i dlaczego), były daleko poza granicami dobrego smaku. Nade wszystko raziły grubością żartu teksty dla pań seniorek. Taka sobie sztuka, a raczej sztuczka, na potrzebę dzisiejszych teatrów komediowych. Miro Gavran jest najbardziej znanym chorwackim autorem na świecie i doskonale zna się na tym, jak napisać sztukę teatralną. Ale sprawność współczesnego pióra to zdecydowanie za mało, nawet jak na komediowy spektakl.

Dla wielbicieli Teatru mam dobrą wiadomość. Teatr CAPITOL ma świetne foyer (projekt p. Doroty Banasik), które jednocześnie jest doskonałym i nowoczesnym klubem muzycznym oraz miejscem ciekawych spotkań. Co za wnętrze, co za klimaty !!! Zatem, może przy okazji lepszego spektaklu, wybierzcie się tam Panie, koniecznie z tej okazji ubierając się, jak przystało na wieczór w Teatrze. Awangardowa kreacja, koronkowe pończochy, odważny makijaż czy stara broszka będą dopełnieniem wieczoru w klimacie niepowtarzalnej teatralnej iluzji.

Spektakl Teatru CAPITOL, Warszawa, ul. Marszałkowska 115

WSZYSTKO O KOBIETACH