5 podarunków dla Twojego ciała

5 podarunków dla Twojego ciała Pokochaj swoją skórę! – te słowa to doskonała mantra na przybywające lata, dojrzałe lata. Dbałość o skórę da Tobie i Twojej cerze zastrzyk energii i witalności. Wprowadź w swoje życie kilka złotych zasad: - Krem do opalania – nawet w zimie promienie słoneczne mogą być szkodliwe dla Twojej skóry. Dlatego na co dzień stosuj kremy, które zawierają filtr ochronny.

- Nawilżaj skórę – lekki krem nawilżający na dzień i cięższy na noc będzie chronił i dbał o Twoją skórę.

- Delikatnie oczyszczaj skórę produktami przeznaczonymi do pielęgnacji cery

- Pij dużo wody, aby utrzymać skórę nawilżoną i elastyczną Złe nawyki z którymi powinnaś walczyć to palenie, brak snu i stres wpływają negatywnie nie tylko na skórę, ale również na narządy wewnętrzne i całościowe funkcjonowanie organizmu.

Rozciągaj się! Sprawność fizyczna wpływa pozytywnie na jakość życia i funkcjonowanie organizmu. Pozwala również opóźnić oznaki starzenia i łagodniej przejść przez bolączki związane ze starzeniem się. Wiele z nas za dużo czasu spędza przy biurku czy przed telewizorem, a za mało na ćwiczeniach i w ruchu. Wprowadź czynny odpoczynek w swoje życie poprzez:

- codziennie wyznaczanie sobie czasu na ruch - zapisanie się na jogę lub pilates w osiedlowym klubie fitness. Coraz więcej klubów posiada ofertę specjalnie przygotowaną dla Pań 50+ - kilkuminutowy streching w biurze. Będąc w pracy nastaw sobie alarm w komputerze lub w telefonie komórkowym, aby co godzinę przypominał Ci o 3, 4 minutach strechingu. Rozciągnij się kilka razy, zrób parę przysiadów i odetchnij głęboko – to naprawdę pomaga! Skorzystaj z dobrodziejstw masażu! Masaż polega na ugniataniu i głaskaniu miękkich tkanek ciała – skóry i mięśni – z różnym stopniem natężenia.

Badania wykazały pozytywny wpływ masażu na bóle krzyża, artretyzm, cukrzycę. Zwrócono również uwagę na terapeutyczny znaczenie masażu w przypadku pacjentów chorych na Alzheimera. Spróbuj jednego z dwóch masaży:

- szwedzki masaż jest jedną z popularniejszych technik masaży stosowanych w USA i polega na długim ugniataniu, głaskaniu i klepaniu ciała w celu poprawienia przepływu krwi w organizmie oraz uzyskaniu stanu relaksacji.

- Shiatsu inaczej akupresura, aplikuje napięcie w specyficzne punkty ciała za pomocą kciuka, palca i dłoni w celu rozluźnienia napiętych mięśni i zwiększenia cyrkulacji.

Ćwicz umiar! Przesyt w jedzeniu, piciu czy robieniu zakupów może doprowadzić do niestrawności, odwodnienia i ... długów – nie mówiąc już o zagrożeniu depresją i letargiem. Twój organizm będzie Ci wdzięczny za ostrożne i umiarkowane dokonywanie wyborów i korzystanie z dobrodziejstw współczesnego życia.

Śmiej się! Śmiech jest naprawdę najlepszym lekarstwem. Dlatego wypożycz swój ulubiony film komediowy lub sięgnij po dobrą komediową powieść