Dłonie po 50

Dłonie po 50 Wiadomo, że z wiekiem skóra traci swoją naturalną sprężystość i jędrność. Pogłębiają się zmarszczki oraz następuje spowolnienie regeneracji skóry. Wiemy także wszystkie, że wiek kobiety szczególnie poznaje się po dłoniach. W okresie menopauzy, około 50 roku życia zaczynają się największe zmiany.

Proces starzenia można jedynie spowolnić, bo lekarstwa na zatrzymanie go niestety jeszcze nie ma. Wart zadbać o zdrowy wygląd skóry dłoni oraz estetyczny wygląd paznokci. Niewłaściwe traktowanie dłoni może spowodować, że dłonie będą wyglądały starzej niż wskazuje na to nasza metryka. Dbałość o naturalne piękno naszych dłoni i paznokci warto rozpocząć jak najwcześniej, zadbać o nie możemy przecież na wiele sposobów – bardzo kosztownych lub łagodnych dla naszej kieszeni. Każda z nas może wybrać coś odpowiedniego dla siebie. Zaczynamy krokiem numer 1 - domowa pielęgnacja dłoni jest wcale skomplikowana:

-         do mycia dłoni najlepiej stosować preparaty lub mydła w płynie – mniej wysuszają skórę dłoni;

-         podczas zajęć i prac domowych warto nosić lateksowe rękawiczki. Należy unikać kontaktu z lodowatą i za gorącą wodą. Te z nas, kobiet po 50, które dotychczas nie używały rękawiczek warto, żeby się do nich przekonały i szybko przyzwyczaiły bowiem nawet najdroższe zabiegi niewiele pomogą jeśli co dzień dłonie i paznokcie „atakowane” będą przez mydła, preparaty do mycia naczyń, czy środki do prania;

-         smarować dłonie kremem co najmniej dwa razy dziennie. Starannie należy wybrać krem stosowny do naszego wieku, nie kierując się wyłącznie ceną. Warto kupić krem np. z  retinolem. Preparaty posiadające kwas retinowy działają rozjaśniająco i  wygładzająco zarazem;

-         latem warto zastosować krem z filtrami, które zapobiegają powstawaniu ciemniejszych plamek, pamiętając, że na dzień stosujemy kremy nawilżające, na noc regenerujące,

-         możemy zastosować maseczkę rozjaśniającą do rąk, która poprawi poszarzałą skórę dłoni oraz przebarwienia. Jednym z szybkich sposobów regeneracji dłoni jest nałożenie grubej warstwy kremu nawilżającego, a następnie założenie rękawiczek z folii na około 20 minut. Raz w miesiącu możemy zastosować kompres z oliwy – dłonie posmarować delikatnie podgrzaną oliwą i nałożyć cienkie, bawełniane rękawiczki (można je kupić nie tylko w centrach handlowych, ale także np. w Ars Chistianie wśród komunijnych gadżetów ).

-         warto też pamietać, że apteki oferują specjalne sztyfty do punktowej redukcji przebarwień. Zawierają one kwas glikolowy, który poprzez swoje działanie złuszczające usuwa nagromadzoną w komórkach melaninę rozjaśniając tym samym istniejące już przebarwienia. Lekka konsystencja preparatów jest niewidoczna na skórze, a specjalny aplikator zapewnia możliwość stosowania na pojedyncze, nawet małe przebarwienia.

Dłonie i paznokcie to wizytówka kobiety po 50, zadbaj o dłonie podaruj im swój czas. Warto pamiętać, że wygląd dłoni i paznokci, ich ogólna kondycja zależy w dużej mierze przecież od Ciebie. Lekceważąc dłonie, lekceważysz przecież samą siebie. Zaniedbujesz dłonie, jest jakiś powód po temu  ??

Cdn.