Każdy centymetr idealny

Prześwitujące przez skórę drobne żyłki, gęsia skórka na ramionach, uciążliwe krostki na plecach czy poszarzała skóra na kolanach to drobne aczkolwiek uciążliwe defekty urodowe

Jednak za pomocą odpowiednich sztuczek pielęgnacyjnych można się ich pozbyć.

Trądzik na plecach
Walczyć z nim musisz zarówno w domu jak i gabinecie dermatologa. Codziennie myj plecy mydłem antybakteryjnym i unikaj kremów i balsamów zawierających składniki komedogenne.

Na niewielkie zmiany możesz nakładać preparaty punktowe. Nie wystawiaj pleców na działanie promieniowania UV, bez odpowiednio wysokich filtrów. W gabinecie dermatologicznym możesz skorzystać z peelingów medycznych lub zabiegów laserowych. Często konieczne jest stosowanie miejscowych lub doustnych antybiotyków.

Szara skóra na kolanach

Poszarzała skóra to najczęściej wynik nadmiernego rogowacenia. Konieczne są wówczas dwa rodzaje kosmetyków, złuszczające i silnie nawilżające. Kosmetyki złuszczające oraz regularny peeling pomogą pozbyć się zgrubiałego naskórka. Silnie nawilżające i natłuszczające kosmetyki zaś  wzmocnią płaszcz lipidowy, poprawią wygląd skóry i ją silnie nawilżą.

Wrastające włoski w okolicy bikini
To efekt niewłaściwej metody depilacji, niewłaściwej pielęgnacji i zwiększonego poziomu hormonów. Odstaw maszynki do golenia (zastąp je kremem, woskiem lub depilatorem)a mydło zastąp preparatem do higieny intymnej. Przed goleniem pomoże też peeling oraz nawilżanie okolic bikini. Jeśli to nie pomoże konieczna jest wizyta u lekarza i zbadanie poziomu hormonów.

Gęsia skórka na ramionach

Na własną rękę możesz wykonywać peelingi i regularnie natłuszczać oraz nawilżać skórę. Jednak najlepiej udać się również do dermatologa, który może przepisać leki złuszczające i na bazie retinoidów. Pomocne są również peelingi na bazie kwasu salicylowego i glikolowego wykonywane w gabinetach kosmetycznych i dermatologicznych.

Popękane naczynka na nogach
By uniknąć pogorszenia stanu naczynek ważne jest stosowanie kosmetyków z witaminą K, rutyną, escyną oraz eskuliną. Unikaj długich kąpieli w gorącej wodzie, nadmiernego opalania, depilacji ciepłym woskiem oraz sauny. W gabinecie kosmetycznym możesz skorzystać z różnych zabiegów wzmacniających naczynka takich jak np. sonoforeza z ampułką wzmacniająca lub likwidujących popękane naczynka np. zabiegiem IPL (Impulsywna Terapia Świetlna).

Zgrubiały naskórek na stopach

Zacznij od wymoczenia stóp w ciepłej wodzie z dodatkiem zmiękczającego płynu. Następnie zetrzyj zgrubienia tarką i nałóż mocno natłuszczający krem lub maść na bazie witaminy A.
Regularnie rób peeling stóp i używaj kremów na bazie kwasów owocowych o właściwościach złuszczających i nawilżających.

Łuszcząca i przesuszona skóra na łydkach

To najczęściej wynik wysuszenia ale i nadwrażliwości skóry. Potrzebuje ona troski, uwagi i delikatnych kosmetyków. Żele używane do mycia takich okolic powinny być bardzo delikatne i nie zawierać w swym składzie mydła. Silnie nawilżające balsamy, natłuszczające oliwki oraz delikatny enzymatyczny peeling powinny skórze pomóc.

Jeśli jednak problem nie ustępuje konieczna jest wizyta u dermatologa i zakup kosmetyków dla skóry atopowej, które są bardzo pomocne nawet jeśli problemem skóry nie jest AZS (atopowe zapalenie skóry) czy nadwrażliwość.

Izabela Moskal

Autor zdjęcia rtm