Lasery stosowane w kosmetologii

Bez wątpienia możliwości zastosowania światła laserowego na rożne problemy skórne stawia lasery na podium najlepszych technologii w kosmetyce. Nazwy laser frakcyjny, ablacyjny, nieablacyjny oraz IPL brzmią dziwnie i trochę przerażająco, warto więc wiedzieć jak działają i kiedy możemy je wykorzystać.

Laser frakcyjny- emituje światło o długości fali 1550 nanometrów.

Powoduje on mikroskopijne uszkodzenia skóry poprzez podgrzanie tkanek do odpowiedniej temperatury. Kontrolowane uszkodzenie skóry inicjuje proces naprawczy i przebudowę włókien kolagenu. Ponieważ nie uszkadza zewnętrznych warstw skóry nie wymaga długiego procesu rekonwalescencji ani pobytu w szpitalu.

Wskazania do zastosowania lasera frakcyjnego to przede wszystkim blizny, plamy i przebarwienia, rozstępy, fotostarzenie skóry oraz rogowacenie słoneczne. Laser stosowany jest również przy  utracie napięcia skóry, zmarszczkach, utracie napięcia i elastyczności skóry szyi, dekoltu oraz dłoni.

IPL- mimo, że nie jest laserem emitowane przez niego światło ma olbrzymie zastosowanie w kosmetologii i dermatologii. IPL to urządzenie emitujące impulsowe źródło światła.

W porównaniu do tradycyjnych laserów okres trwania impulsu jest bardzo krótki a długość światła można dobrać w zależności od potrzeb pacjenta. Jego działanie jest zatem selektywne i wybiórczo usuwa włosy, zmarszczki czy rozstępy.

Zazwyczaj po zastosowaniu IPL nie trzeba rezygnować z żadnych zajęć, jedynie stosować wysoki filtr UV.

Zastosowanie IPL to zamykania naczynek, likwidacja przebarwień, usuwanie owłosienia, fotoodmładzania skóry, trądzik oraz blizny potrądzikowe.

Laser ablacyjny- zdecydowanie najbardziej inwazyjny laser ale i przynoszący najbardziej spektakularne efekty.

Zabieg wykonywany jest pod narkozą i polega na odparowania naskórka i górnej warstwy skóry właściwej oraz obkurczeniu i przebudowie włókien kolagenowych.

Ablacja polega na usunięciu tkanki przez rozerwanie wiązań chemicznych jej składników na wskutek dostarczenia olbrzymiej energii w bardzo krótkim okresie czasu.

Skórę po zabiegu przykrywa się maseczką z folii, która chroni przed bakteriami i utratą płynu co jest niezbędne do szybkiej regeneracji skóry.

Rana goi się nawet przez okres dwóch tygodni i często konieczny jest pobyt w szpitalu.

Zastosowanie lasera ablacyjnego to fotostarzenie, stany przednowotworowe skóry, trądzik różowaty ,brodawki, znamiona, blizny, głębokie zmarszczki oraz utrata jędrności skóry.

Laserem ablacyjnym jest min. bardzo często opisywany laser CO2.

Laser nieablacyjny- nie usuwa naświetlanej wierzchniej warstwy skóry lecz przenika przez nią docierając do skóry właściwej i pobudza syntezę kolagenu. Czas regeneracji jest o wiele krótszy ale i zmiany nie są tak spektakularne.

Zabiegi laserami nieablacyjnymi są nieinwazyjne i bezpieczne.

Wskazania do stosowania lasera ablacyjnego to  blizny potrądzikowe, zmiany barwnikowe, teleagienktazje, zmarszczki oraz zmiany naczyniowe na skórze.

Izabela Moskal

Zdjęcie  www.sxc.hu / marchecco