Makijaż dla dojrzałej kobiety

Makijaż ma podkreślać to co najlepsze jednocześnie maskując zmiany związane z wiekiem

Przez specjalistów od wizażu uważany jest za jeden z trudniejszych makijaży, ale jeśli poświęcimy mu odrobinę czasu wówczas możemy uzyskać naprawdę znakomity efekt.

Jaki powinien być makijaż kobiety dojrzałej?

Taki makijaż ma podkreślać to co najlepsze jednocześnie maskując zmiany związane z wiekiem. Dobry podkład liftingujący optycznie ukryje zmarszczki a podkreślenie brwi doda twarzy charakteru. Jednak bardzo łatwo popełnić w nim błędy nakładając np. na powieki perłowy cień, który bardzo mocno zwraca uwagę na kurze łapki wokół oczu.

Makijaż dla skóry dojrzałej krok po kroku

1.Każdy makijaż zaczynamy od nałożenia na oczyszczoną skórę twarzy dobranego do rodzaju cery kremu na dzień.

2.Po kilku minutach gdy krem sie wchłonie, by przedłużyć trwałość makijażu na skórę nakładamy bazę silikonową. Jeśli ma być to zwykły makijaż na co dzień, możesz pominąć ten krok.

3.Na wszelkie niedoskonałości skóry takie jak rozszerzone naczynka, plamy czy przebarwienia, nakładamy maskujący korektor. Jego cienką warstwę możemy również nanieść na siateczkę widocznych zmarszczek.

4. Następnie nakładamy na skórę twarzy i szyi odżywczy i liftingujący podkład o tonacji idealnie zgranej ze skórą. Nakładamy go cienką warstwą, najlepiej palcami, pamiętając, że gruba warstwa podkładu tylko podkreśli zmarszczki.

5.Zajmijmy się teraz brwiami, jeśli są zbyt krzaczaste i niewyregulowane, wcześniej należy nadać im ładny kształt za pomocą pęsety, ponieważ brwi blakną z wiekiem, dodajmy im koloru za pomocą brązowej, grafitowej lub czarnej kredki. Zwracajmy jednak uwagę by nie był to teatralny efekt.

6.Pora na cienie do powiek, które powinny być dobrane do typu kolorystycznego. Na dzień najlepsze są odcienie ziemie, beże czy delikatne szarości. Wybieramy tylko cienie matowe, pamiętając, że perłowy cień uwypukli zmarszczki.

Jeśli mamy problem z opadającymi powiekami możemy zastosować następujący trick:
na ruchomą część powieki nakładamy jasny cień a górną, zewnętrzną część powieki oraz opadające kąciki podkreślamy ciemniejszym cieniem, odwróci to uwagę od opadającego fragmentu.

7. Dokładnie tuszujemy górne rzęsy, pamiętając, że jeśli dokładamy tusz to musimy dokładnie rozczesać rzęsy.

8.Teraz możemy utrwalić podkład, nakładając sypki puder matujący na całą twarz. Ważne by nie miał żadnych drobinek, które podkreśliłyby nam zmarszczki.

9.By dodać twarzy koloru, na kości policzkowe nakładamy róż w ciepłym odcieniu, akcentując żuchwę ładnie podkreślimy owal twarzy.

10. Ostatnim elementem naszego makijażu są usta, które wraz z upływem lat staja się węższe a ich barwa mniej wyraźna. Bardzo dokładnie wychodząc odrobinę za zewnętrzną krawędź ust, nakładamy konturówkę. Następnie pędzelkiem na całe usta nanosimy pomadkę, matową. Podobnie jak perłowe cienie, pomadka z połyskiem podkreśliłaby nam zmarszczki wokół ust.

Pomadka może być odrobinę jaśniejsza od konturówki. Absolutnie nie nakładamy błyszczyków czy połyskujących balsamów. Odżywczy balsam do ust i matowa pomadka to najlepsi sprzymierzeńcy dojrzałych kobiet.

Na koniec sprawdźmy efekt w lustrze, spryskajmy się ulubionymi perfumami i juz jesteśmy gotowe do wyjścia.

Izabela Moskal

Zdjęcie www.sxc.hu  autor Gronvik