Najlepsze substancje o działaniu anti-aging

Olbrzymia ilość kremów przeciwzmarszczkowych i zawartych w nich substancji sprawia iż dla wielu z nas wybór kremu jest bardzo trudny

By wybrać jak najlepiej przygotowałam ściągę z najlepszych substancji odmładzających.

Retinol - jego działanie obejmuje zarówno naskórek jak i skórę właściwą. Przyspiesza procesy odnowy komórek, nasila angiogeneze, chroni skórę przed działaniem wolnych rodników i nasiloną utratą wody. Ponadto działa typowo odmładzająco; wygładza zmarszczki, poprawia jędrność skóry i pobudza do produkcji kolagenu.

Idebenon - to bardzo silny antyoksydant, uważany nieraz za najsilniejszy. Chroni przed działaniem wolnych rodników, opóźnia fotostarzenie skóry, poprawia jej nawilżenie i napięcie a także redukuje drobne zmarszczki.

Kwas hialuronowy - jest naturalnym mukopolisacharydem występującym w naszym organizmie. Wykazuje silnie higroskopijne działanie przez co zatrzymuje wodę w skórze, przyspiesza regenerację skóry, poprawia jej nawilżenie, łagodzi stany zapalne i wypełnia drobne zmarszczki.

Fitoestrogeny
– to przypominające swą budową estrogeny hormony roślinne. Łączą się z receptorami estrogenowymi i oddziałują na procesy toczące się w skórze i naskórku. Pobudzają fibroblasty do produkcji włókien kolagenu, zapobiegają wiotczeniu skóry, nasilają syntezę kwasu hialuronowego, wzmacniają naczynia krwionośne i poprawiają ogólną kondycje skóry na całym ciele.

Ceramidy - są one lipidami obecnymi naturalnie w ludzkiej skórze a dokładnie elementem bariery wodno-lipidowej. Zbudowane są z mieszanin różnych związków zwłaszcza tłuszczowych. To od ich zawartości zależy poziom nawilżenia skóry, jej elastyczność, skłonność do regeneracji ale też czas wystąpienia pierwszych zmarszczek.

Witamina E - zwana jest inaczej witaminą młodości. Jest silnym antyoksydantem, chroni skórę przed przedwczesną utratą elastyczności i sprężystości i przedwczesnym wystąpieniem zmarszczek. Łagodzi skutki fotostarzenia, nawilża i wygładza skórę.

Koenzym Q10 - występuje  w mitochondriom i odpowiada za prawidłowy metabolizm każdej komórki. Jest antyutleniaczem, poprawia dotlenienie i odżywienie komórek a także zwiększa elastyczność, nawilżenie i sprężystość skóry.

Witamina C - chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, przyspiesza regeneracje skóry, rozjaśnia plamy i przebarwienia, pobudza produkcje kolagenu i wygładza drobne zmarszczki.

Kolagen
- to białko składające się z aminokwasów takich jak glicyna oraz lizyna. Występuje naturalnie w ludzkim organizmie w postaci kilku typów. Stanowi on swego rodzaju rusztowanie dla skóry dzięki czemu zachowuje jędrność i sprężystość.

Izabela Moskal