Prawdy i mity o depilacji

Usuwanie zbędnego owłosienia to dziś norma i bardziej zszokuje nas owłosiona pacha na czerwonym dywanie niż idealnie gładkie nogi znanego piłkarza

Metod depilacji jest wiele, każdy ma swoją ulubioną ale czy aby na pewno wszystko o nich wiemy?

Depilacja laserowa to najskuteczniejsza metoda depilacji

Prawda. Pomimo bólu i wysokiej ceny coraz więcej kobiet decyduje się na depilacje laserową.
Skuteczność zabiegu sięga nawet 90 % i jak na razie nie ma skuteczniejszej metody depilacji.

Depilacja pastą cukrową to najstarsza metoda usuwania owłosienia

Prawda. Najstarsza i całkowicie naturalna depilacja pasta cukrową przywędrowała do nas z krajów arabskich. Tam znane jest już od wieków, w Europie dopiero zdobywa liczne fanki.

Golenie maszynką sprzyja wrastaniu włosów

Mit. To czy włoski będą wrastać zależy od skłonności skóry a nie od metody depilacji.
Prawie wszystkie metody, oprócz depilacji laserowej niosą ze sobą ryzyko wrastania włosów.
Dlatego należy regularnie wykonywać peeling ze szczególnym uwzględnieniem depilowanych miejsc.

Zaraz po depilacji można wyjść na słońce

Mit. Zaraz po wykonaniu depilacji można wyjść na słońce tylko w przypadku użycia maszynki czy kremu chemicznego. Po depilacji woskiem czy pastą cukrową najlepiej odczekać trzy- cztery dni i koniecznie użyć kremu z filtrem, natomiast po depilacji laserem należy odczekać co najmniej tydzień.

Trzeba używać specjalnych pianek lub żeli do depilacji maszynką

Prawda. I nie chodzi tu o żadne zawiłe reakcje chemiczne ale o fakt, ze krem czy pianka dobrze się pienią i ułatwiają depilacje. Używając zwykłego mydła czy nawet żelu pod prysznic łatwiej o skaleczenia.

Tylko osoby z jasną karnacją i ciemnymi włosami mogą poddawać się depilacji laserowej

Prawda. Ciemne włosy zawierają więcej melaniny pochłaniającej promieniowanie laserowe. Co prawda trwają prace by dostosować urządzenia do jasnych włosów ale mało wiemy o ich skuteczności. Nie wykonuje się depilacji laserowej przy opalonej skórze zaś ze względu na ryzyko poparzenia.

Kremy i pianki do depilacji mogą uczulać

Prawda. Uczulić może zarówno barwnik, konserwant, środek zapachowy ale też substancja chemicznie rozkładające włosy. Dlatego jeśli przy użyciu kilku kremów do depilacji zawsze występuje uczulenie, należy poszukać innej metody.

Ciepłego wosku nie należy stosować przy pajączkach i żylakach

Prawda. Do skóry naczyniowej polecane są zabiegi pastą cukrową, specjalnym kremem lub woskiem na zimno. Użycie gorącego wosku mogłoby nasilić problem z żylakami.

Kobiety w ciąży powinny zrezygnować z depilacji woskiem

Prawda. O ile depilacji laserowej nie wykonuje się ze względu na zdrowie dziecka to należy unikać również metod bolesnych dla przyszłej mamy. Ból i niepotrzebny stres mogłyby nasilić niepotrzebnie akcje porodową. Dla kobiet w ciąży najczęściej poleca się depilacje maszynką, chemiczna lub bardzo delikatną przy pomocy pasty cukrowej.

Izabela Moskal