Prawoślaz w kosmetyce

Prawoślaz bogaty jest w witaminy zwłaszcza A, C, D, E i z grupy B. Zawiera też asparaginę, pektyny, skrobie, betainę, sole mineralne i garbniki

Syrop prawoślazowy na kaszel zna prawie każdy z nas, ale prawoślaz to również znakomity składnik wielu kremów i balsamów. Bogaty w substancje osłonowe jest ukojeniem dla skóry suchej i wrażliwej.

Prawoślaz lekarski należy do rodziny ślazowatych i pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. W kosmetyce wykorzystywany jest korzeń prawoślazu. Zawiera śluzy, które łagodzą podrażnienia i działają osłonowo. Ponadto prawoślaz bogaty jest w witaminy zwłaszcza A, C, D, E i z grupy B. Zawiera też asparaginę, pektyny, skrobie, betainę, sole mineralne i garbniki.

Kosmetyczne właściwości prawoślazu

Łagodzi podrażnienia- ekstrakt prawoślazu działa przeciwzapalnie, łagodzi wszelkie podrażnienia i koi wrażliwą skórę. Sprawdza się przy silnych zmianach zapalnych a nawet przy oparzeniach.

Zmiękcza skórę- dodatek prawoślazu np. do kremów na dzień delikatnie zmiękcza i wygładza skórę przez co jest przyjemna w dotyku.

Regeneruje- zdolność do regeneracji skóry to według naukowców klucz do zachowania młodego wyglądu. Prawoślaz nie tylko działa w stanach zapalnych ale i pobudza komórki do regeneracji tak by skóra długo zachowała młodość.

Reguluje poziom nawilżenia-prawoślaz wpływa na stopień utraty wody przez naskórek dzięki czemu jest w stanie przeciwdziałać wysuszaniu skóry.

Hamuje degradację kwasu hialuronowego- co przeciwdziała zarówno odwodnieniu skóry jak i jej przedwczesnemu starzeniu się.

Chroni przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych-
zanieczyszczenia, spaliny samochodowe, zmienne temperatury, dym papierosowy; to tylko niektóre ze szkodliwych czynników na, które codziennie narażona jest skóra.

Pod ich wpływem szybciej starzeje się ale i jest bardziej podatna na wpływ wolnych rodników. Prawoślaz tworzy na skórze ochronny film, który chroni ją przed utratą wody i szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Przynosi ulgę zmęczonym i podrażnionym oczom
- kompres z prawoślazu cudownie koi i regeneruje zmęczone i zapuchnięte oczy.

Już po kilku minutach są w lepszej kondycji i gotowe do dalszej pracy.

Domowa maseczka regenerująco-łagodząca z prawoślazu

Namocz jedną łyżkę rozdrobnionego korzenia prawoślazu w połowie  szklanki letniej wody i pozostaw na 30 minut, a następnie przecedź. Dwie łyżki naparu połącz z drobno rozdrobnioną garścią płatków owsianych i łyżką gęstego jogurtu naturalnego. Starannie wymieszaj i nałóż na oczyszczona skórę twarzy. Po kwadransie zmyj ciepłą wodą.

Izabela Moskal