Quiche z brokułów i pomidorów

Znakomity francuski przepis, mała przekąska na letnie przedpołudnie, wykonanie jest dość proste, a koszty nie obciążą zbytnio domowego budżetu

Quiche można przygotować z rozmaitymi składnikami, dziś proponuję przepis z brokułami i pomidorami z pachnącymi świeżymi ziołami, bez soli, którą można oczywiście dodać jeśli ktoś musi. Poniższy przepis jest dla 4-5 osób. Quiche  najlepiej smakuje przygotowany bezpośrednio przed posiłkiem, ale podany następnego dnia też jest przepyszny. Smacznego!!

Składniki:
  • 1 i ½ szklanki mąki tortowej
  • 1/2 kostki masła
  • 1 duży pomidor lub 2 mniejsze, można także dać małe coctailowe pomidorki 
  • 150 g sera żółtego, ja wybrałam edamski
  • 1/2 brokuła
  • 1 opakowanie śmietany 18 %  (200 g)
  • 3 jajka
  • świeże (prosto z własnego ogródka) liście bazylii i mięty, kilka gałązek tymianku. oczywiście zioła mogą być także suszone   
  • pieprz kolorowy, grubo mielony
 Sposób przygotowania:
  • mąkę przesiać,
  • dodać masło i 2/3 szklanki zimnej wody, składniki połączyć
  • zagnieć ciasto, włożyć do lodówki na 30 minut zwinięte w folię spożywczą
  • ser żółty zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną, dodać żółtka i zioła
  • białka ubić na sztywną pianę i wszystkie składniki masy jajecznej dobrze wymieszać
  • brokuły połamane na małe różyczki ugotować na parze, albo zblanszować (2-3 minuty), pomidora/y pokroić na małe kawałeczki, 
  • tortownicę lub okrągłą formę do tarty wysmarować masłem, posypać lekko mąką, ciasto rozprowadzić po całej powierzchni, delikatnie opruszyć mąka
  • w temperaturze 180 stopni C piec ok. 10 minut 
  • wyjąć, polać przygotowaną masą jajeczną, ułożyć na masie brokuły i pomidory pokrojone na drobne kawałki,
  • Piec ok. 40 minut w temp. 220 stopni C
Przepis i zdjęcie nadesłane przez HaNo


Autor wpisu*:
2 x 9 (mnożenie)
wynik podziel przez 6 i dodaj 0.5 =