Genetyczne uwarunkowania

Niestety wciąż jeszcze zbyt wiele kobiet nie ma świadomości ryzyka zachorowania na raka piersi.

Wygraj walkę o życie – sprawdź czy nie grozi Ci genetyczny rak piersi!

Rak piersi jest jednym z najczęstszych nowotworów występujących u kobiet. W przypadku tego typu schorzenia niezwykle ważna jest diagnoza jeszcze na wczesnym etapie rozwoju choroby. Niestety wciąż jeszcze zbyt wiele kobiet nie ma świadomości ryzyka zachorowania na raka piersi i niewiele z nas decyduje się na badania profilaktyczne, które zwiększają szanse na przeżycie. To właśnie dlatego umieralność w tej grupie pacjentów jest taka duża.

W chwili obecnej medycyna posiada duże możliwości, jeśli chodzi o walkę z rakiem w jego wczesnym stadium rozwoju. Niemniej jednak, jeśli choroba ta zostanie zdiagnozowana zbyt późno niewiele można zrobić. W zaawansowanym stadium nowotworu szanse na powodzenie leczenia są bardzo małe. Jak możemy to zmienić? Z pomocą przychodzi nam profilaktyka!

Chcesz być pewna, że nie zagraża Ci rak piersi?

Zamów badanie diagnozujące mutację BRCA1

Za dziedziczoną postać raka piersi oraz jajnika odpowiedzialna jest mutacja genu BRCA1. U nosicielek tej mutacji obserwuje się około 50-80% ryzyko rozwoju raka piersi i około 40% ryzyko rozwoju raka jajnika. Według Ośrodka Nowotworów Dziedzicznych w Szczecinie najskuteczniejszym badaniem określającym predyspozycje danej kobiety do zachorowania na wyżej opisany nowotwór jest badanie DNA. Samo jego wykonanie jest naprawdę bardzo proste i co ważne także bezbolesne! Wystarczy pobrać od pacjentki wymaz z wewnętrznej strony policzka, aby otrzymać informację czy dana kobieta jest zagrożona rakiem. Informacja ta jest niezwykle istotna ponieważ wdrożenie odpowiedniego sposobu leczenia pozwala na skuteczną walkę z tym schorzeniem!

W USA taki test kosztuje około 3 000 dolarów, a jego wynik znany jest po kilku tygodniach. W Polsce dzięki temu, że badanie to dostosowane jest do naszej populacji – wybór najczęstszych mutacji występujących wśród Polaków – jego koszty są znacznie mniejsze - zaledwie 300 zł. To aż 50 razy mniej niż w USA! Co więcej wynik badania znany jest już po kilku dniach. Tego typu test wykonuje się tylko raz w życiu. Warto zatem zdecydować się na to badanie ponieważ w wielu przypadkach ratuje ono życie!

Pamiętaj… szybka diagnoza – większa skuteczność leczenia! Już teraz zamów badanie.

Jak się zbadać?

Badanie można wykonać na terenie całego kraju. Wystarczy zamówić zestaw testowy, którym pobierzesz materiał genetyczny (wymaz z wewnętrznej strony policzka). Samo pobranie jest całkowicie bezbolesne i nieinwazyjne. Materiał należy odesłać do laboratorium, aby po kilku dniach otrzymać wynik badania. Więcej informacji na temat temat badania genetycznego na raka piersi i jajnika.