Menopauza

Jeśli weszłaś w okres dojrzały, za Tobą uroki macierzyństwa, dzieci dorosłe, w małżeństwie stabilizacja, a natura zaplanowała dla Ciebie przełom biologiczny - nadszedł czas, aby się o swoje zdrowie poważnie zatroszczyć.

Co to jest menopauza ? Słowo menopauza powstało z połączenia dwu słów greckich - men = miesiąc + pausis = przerwa i oznacza ono, okres w życiu kobiety po klimakterium , w którym ostatecznie ustanie czynność jajników, co objawia się brakiem miesiączkowania. Klimakterium, to okres między 45 a 50 rokiem w życiu kobiety, w którym następuje stopniowe zanikanie czynności gruczołów płciowych i zdolności rozrodczej, przebiegające czasami z objawami ogólnymi - przekwitanie.  Kobieta może mieć menopauzę, niechętnie - klimakterium, ale na pewno nie zgodzi się z tym, że przekwitła. Nie zmienia to jednak faktu, że menopauza jest trudnym momentem dla kobiety, ponieważ czasem daje nasilone objawy. Spada ogólna atrakcyjność, również seksualna, pojawiają się stany depresyjne i złe samopoczucie zdrowotne. Rozpoczynając ten cykl artykułów chcemy przybliżyć każdej kobiecie ten ważny, nieunikniony etap życia, jak przez niego przejść i jak się o siebie w tym czasie troszczyć.

Objawy menopauzy:

Niedobór estrogenów może być przyczyną wielu objawów, które dzielimy na wczesne i późne. Do objawów wczesnych zaliczamy: • uderzenia gorąca, nocne poty, bezsenność • zmiany emocjonalne / depresja / • zaburzenia miesiączkowania / wydłużenie lub skrócenie cyklu, skąpe lub bardzo obfite krwawienie / • zmiany zanikowe układu moczowo - płciowego na które składają sie: o suchość pochwy o zapalenie pochwy o zaburzenia w oddawaniu moczu o bóle podczas współżycia, obniżenie popędu płciowego o zaburzenia statyki narządu rodnego / obniżenie i wypadanie macicy i ścian pochwy / Późne objawy niedoboru estrogenów występują kilka lub kilkanaście lat po ostatniej miesiączce.

Do objawów tych zaliczamy: • choroby układu sercowo - naczyniowego • osteoroporozę Jak im zaradzić? Tym wszystkim objawom można zaradzić. Stosowanie hormonalnej terapii zastępczej spowalnia proces starzenia. Doradzamy również stosowanie witamin / zwłaszcza witaminy E /, a także picie melisy. Przede wszystkim powinnaś jednak pamiętać, że podstawą pięknego zdrowego wyglądu jest prawidłowe odżywianie, ruch, dbanie o siebie w pełnym tego słowa znaczeniu. Nie należy zapominać o stosowaniu preparatów witaminowych i kosmetyków pielęgnacyjnych.