Ponad-czasowa Pamięć

Ponad-czasowa Pamięć Realizując ideę łączenia długości życia z jego jakością dr n. med. Elżbieta Trypka napisała niezwykle przydatną książkę/poradnik. Sięgnąć po nią mogą zarówno osoby 50 plus zainteresowane utrzymaniem młodości swojego umysłu, jak i opiekunowie osób starszych z zaburzeniami pamięci.

Co warte podkreślenia publikacja „Ponad-Czasowa Pamięć. Jak zatrzymać młodość umysłu i radzić sobie z zaburzeniami pamięci u osób starszych” została sfinansowana przez Dolnośląski Ośrodek Polityki Społecznej we Wrocławiu, jako poradnik z serii Biblioteka Nestora.

Dr Trypka pisze m.in.: Ćwiczenia umysłowe mają bardzo istotne znaczenie dla zachowania prawidłowej pracy mózgu. Wiele osób w starszym wieku uważa, że nie są zdolne do wysiłku umysłowego, tłumacząc to wiekiem, zakończeniem kariery zawodowej lub obecnością chorób somatycznych. Społeczeństwo nie oczekuje od osób starszych wysiłku umysłowego, często nie korzysta z posiadanej przez nie wiedzy.

Tymczasem, jak dowodzą liczne badania, zdrowe osoby starsze mają takie same możliwości nauki nowych rzeczy jak młodzi, chociaż trzeba przyznać, że potrzebują nieco więcej czasu na nauczenie się nowych rzeczy.

Istnieje wiele ćwiczeń, których zadaniem jest poprawienie sprawności umysłowej oraz stymulacji mózgu do efektywnego uczenia się i zapamiętywania. Są one stosunkowo proste i nie wymagają wielkiego wysiłku fizycznego, co sprawia, że również osoby starsze mogą je wykonywać. Warto poświęcić na nie kilka-kilkanaście minut dziennie, aby móc dłużej cieszyć się sprawnością umysłu.

Portal kobieta50plus.pl rekomenduje poradnik wszystkim aktywnym Polkom.

Ponad-Czasowa Pamięć,  Elżbieta Trypka

Oficyna Wydawnicza Impuls, Kraków 2008

O Autorce: Elżbieta Trypka, dr n. med., adiunkt w Katedrze i Klinice Psychiatrii Akademii Medycznej we Wrocławiu. Specjalista z zakresu psychiatrii. Współzałożycielka i członek zarządu Polskiego Towarzystwa Psychogeriatrycznego. Zajmuje się głownie chorobami neurozwyrodnieniowymi OUN, możliwościami wczesnego diagnozowania oraz istniejącymi zaburzeniami biochemicznymi w przebiegu choroby Alzheimera.

Opracowała Zuzanna