Seks w okresie menopauzy (cz.2)

Seks w okresie menopauzy (cz.2) Akademia MENO.  Wiele pań w okresie przekwitania narzeka na spadek zainteresowania życiem seksualnym i obawia się utraty partnera, lub wręcz przeciwnie odczuwa brak atencji ze strony współmałżonka, kiedy w jej przypadku ogień jeszcze nie wygasł.

Akademia Meno radzi jak przywrócić namiętność w związku i nie poddać się „codzienności” przekwitania.

Menopauza to nie tylko zmiany fizjologiczne takie, jak suchość pochwy i dyskomfort w trakcie stosunku u kobiet lub problemy z erekcją u mężczyzn. Seks w okresie przekwitania to również „puste gniazdo” i czas dla siebie nawzajem - na wspólne zainteresowania i podróże, długie rozmowy oraz wreszcie czas na powolną, wysmakowaną grę wstępną dającą wiele satysfakcji obu partnerom. Dojrzałość to czas na delektowanie się swoją obecnością, bez stresu i pośpiechu charakteryzującego życie młodych ludzi. Najlepszy moment na romans, okazywanie czułości partnerowi i rozmowy. Rozmowy o tym, co było i jest dobre, ale także o własnych lękach i obawach związanych z przekwitaniem. Mężczyźni również doświadczają negatywnych skutków andropauzy (męskie przekwitanie rozpoczynające się u panów po 55 roku życia) t.j. obniżenie popędu płciowego, zaburzenia wytrysku, zmienność nastroju, tycie, gorące poty. W sytuacji, kiedy oboje partnerzy doświadczają przemian fizjologicznych i psychicznych w okresie przekwitania, otwartość, to klucz do udanego związku i życia seksualnego.

Dlatego, aby podnieść temperaturę związku, utrzymać bliskość i dobry kontakt z partnerem, czuć się dobrze ze sobą i swoja seksualnością, Akademia Meno radzi:

- spędzajcie jak najwięcej czasu razem okazując sobie czułość dotykiem, przytulaniem, spacerując za rękę. Kontakt i bliskość z drugim człowiekiem jest „jak tlen” dla prawidłowego funkcjonowania emocjonalnego i psychicznego.

- rozpocznijcie grę wstępną od masażu olejkami, przy aromatycznych świecach i czekoladowym głosie Barrego Whitea. Kiedy oboje poczujecie się zrelaksowani i szczęśliwi w swoim towarzystwie, seks będzie naturalną konsekwencją romantycznego wieczoru.

- podróże kształcą oraz wprowadzają powiew świeżości do związku. Po 50-tce wreszcie jest czas, żeby zrealizować swoje najskrytsze marzenia lub powrócić do sentymentalnych miejsc z czasów młodości.

- eksploruj! Chociaż wydaje ci się, że niejedno w życiu widziałaś seks i partnerstwo nie lubią stagnacji. Nadszedł czas na erotyczną lekturę, atrakcyjną bieliznę, nowego fryzjera (stary ciągle czesze cię tak samo), kosmetyczkę, ciuchy. Przy niewielkim nakładzie finansowym można zdziałać cuda!

- żartuj! Brak poczucia humoru bywa zabójczy dla związku. Dystans do siebie i umiejętność obrócenia w żart stresujących czy krępujących sytuacji nigdy nie zaszkodzi, a może pomóc w alkowach sypialni. Dla partnera będzie oznaką, że akceptujesz jego wady i śmiesznostki, tak jak on akceptuje twoje.

- obniżony metabolizm w okresie menopauzy powoduje przybieranie dodatkowych kilogramów. Przez to wiele kobiet czuje się niepewnie i nieatrakcyjnie w małżeńskiej sypialni. Spacery z kijkami, basen, rower, a w zimie narty czy biegówki, to idealny sposób spędzenie czasu we dwoje i utratę zbędnych kilogramów.

- kiedy poczujecie, że nie jesteście w stanie poradzić sobie z problemami w waszym związku, zanim ostatecznie „pochowacie” swoje małżeństwo, skorzystajcie z pomocy terapeuty. Z szacunku dla partnera i wspólnie przeżytych lat. Czasami oko specjalisty - osoby postronnej - może być zbawienne dla związku.

Jak donosi dziennik.pl kobiety nie chcą rezygnować z seksu!

Jak wynika z najnowszych badań, przeprowadzonych przez doktor Heather Currie, ginekolog i położnik ze szpitala Dumfries and Galloway Royal Infirmary w Wielkiej Brytanii, ponad 80 proc. pań po okresie przekwitania nadal chciałoby prowadzić aktywne życie erotyczne, choć często boi się o tym powiedzieć. Niestety kobiety nie tylko boją się mówić otwarcie o swoich potrzebach seksualnych, ale także wstydzą się iść do lekarza, jeśli mają jakiekolwiek problemy związane z przekwitaniem. Wolą nawet zrezygnować z całej sfery erotyki niż szukać fachowej porady. Zdaniem doktor Heather Currie skutki braku seksu po menopauzie mogą być bardzo poważne: to utrata wiary we własne siły, złe samopoczucie, a nawet poważne problemy w związku.

Całość opracowała Konsultantka